marți, 16 februarie 2010

Preotul Severian Gheras – colecţionar de porumbei!


Pe lângă sfânta misiune pe care o duce pentru toţi creştinii, părintele Severian Gheras de la biserica „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Chişinău, are o pasiune pentru porumbei. Deşi colecţia pe care o deţine are doar trei ani, părintele se poate lăuda cu specii unice în Republica Moldova.
„Sunt deja trei ani de când ţinem porumbei la parohie, însă pasiunea pentru ei o am din copilărie. Fiind prin clasa a IV-a la bunica, în suburbia oraşului Herţa, satul Movila, în mahala sau cum se mai spune la noi, la mămuţa, era o familie de buni gospodari, şi anume familia lui Pintilie Rusu, care pe lângă pasiunea oieritului, avea la gospodărie şi porumbei. Prieten fiind cu copiii lui Pintilie Rusu, adesea mi se întâmpla să văd cum aceste păsări le fac gospodăria mai frumoasă. Mulţi ani mai târziu, când am fost numit preot paroh la biserica cu hramul „Sfintei Treimi” în satul Ivancea, Orhei, am cunoscut aici un columbofil, cu ajutorul căruia am reuşit să învăţ multe despre lumea acestor minunate păsări”, ne-a povestit părintele Severian Gheras despre amintirea primilor porumbei.
Porumbeii sunt atracţia vizitatorilor
„Abia în 2006 am reuşit să avem şi noi, primii porumbei ai noştri.

În Biserică porumbelul este simbolul Duhului Sfânt, simbolul curăţeniei, al inspiraţiei, al păcii, simbol al Bobotezei, Buneivestiri şi a apei creatoare. Porumbeii sunt o bucurie pentru vizitatorii bisericii noastre, în deosebi pentru copii. Cam trist arată o biserică sau o mănăstire unde lipsesc porumbeii.
În parohia noastră implicăm activ porumbeii la înfrumuseţarea sărbătorilor, ca Boboteaza, Bunavestirea şi ale cununiilor oficiate aici”, ne-a mai spus părintele, mândru fiind de frumuseţile de păsări ce-l înconjoară şi-l iubesc.
Colecţionarul îşi doreşte „Jucători de Bălţi” şi „de Chişinău”
Pentru oamenii de rând porumbeii par să arate la fel, însă pentru părintele Severian ei toţi sunt diferiţi, fiecare are o specie şi un caracter aparte. „În copilărie şi mie mi se părea că toţi porumbeii sunt la fel şi că toţi sunt de aceeaşi specie, acum însă îi ştiu pe fiecare în parte. La moment avem în porumbăria noastră specii ca: „Porumbei voiajori”, „Voltaţi”, „de Nicolaev”, „jucători de Chişinău”, „jucători de Izmail”, „Bluieţi”, „Bachini” etc. Recent, am adus din România în gospodăria noastră o pereche de porumbei „Standard”. Sunt, desigur, şi câteva specii pe care am dori să le avem prezente în porumbăria noastră, este vorba de speciile naţionale ale Moldovei, printre care „Jucători de Bălţi”, „Starokozacie”, „Jucători de Căuşeni” şi „Jucători de Basarabeasca”. Şi, cu siguranţă, vom fi bucuroşi să avem în parohia noastră porumbei de specia „Basarabeni”, păsări foarte frumoase, care au dispărut în ultimul timp”, a conchis părintele columbofil.
În prezent în afară de parohia bisericii „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, mai există o colecţie de porumbei la biserica „Întâmpinării Domnului” de la Universitatea de Stat, de asemenea la biserica din localitatea Grătieşti, cât şi la Mănăstirea Hâncu.
Stela DĂNILĂ
sursa: http://apropomagazin.md/

1 comentarii:

Unknown spunea...

1.Va rugam sa promovati site-ul nostru. Detalii aici: http://codexalimentarius.info/?page_id=263

Pentru opinii şi sugestii, vă rugăm să ne scrieţi la adresa:
mihailbor@gmail.com